Foto: Google Streetview

De partijen VVD, ChristenUnie-SGP, GroenLinks, PvdA en CDA hebben een coalitieakkoord bereikt, zo heeft de provincie Zuid-Holland donderdag 15 augustus laten weten. De partijen hebben afspraken gemaakt voor de komende vier jaar over wonen, economie, klimaat, energie, bereikbaarheid, landbouw, natuur, gezondheid en veiligheid.

Het coalitieakkoord wordt dinsdag 20 augustus door de partijen gepresenteerd. Dan worden ook de kandidaat-gedeputeerden gepresenteerd. De verwachting is dat het nieuwe college van Gedeputeerde Staten begin september kan worden geïnstalleerd. Het heeft vijf maanden geduurd voordat er een coalitieakkoord werd bereikt, na de Provinciale Statenverkiezingen in maart.

Begin april startte voormalig VVD-politicus Hans Wiegel als informateur gesprekken tussen Forum voor Democratie, VVD, CDA en een vierde partij. Forum voor Democratie werd tijdens de verkiezingen van 20 maart de grootste in Zuid-Holland, de VVD volgde als tweede partij. Er werd als vierde partij met ChristenUnie/SGP gesproken om een Provinciebestuur te vormen. Volgens informateur Wiegel leverde dit wisselende situaties op. Zo zou er eerst het gevoel heersen om tot een overeenstemming te komen en later weer twijfel. ChristenUnie heeft per brief laten weten de gesprekken te beëindigen. Wiegel heeft vervolgens met enkele kleine fracties gesproken. Echter liet het CDA op 11 juni weten zich ook terug te trekken uit de besprekingen. Hierdoor was volgens de informateur zijn werk onmogelijk geworden en legde hij zijn functie neer.

De nieuwe informateur Jon Hermans-Vloedbeld en co-informateur Sjoerd Vollebregt spraken op 19, 22 en 24 juni met alle fracties. Hieruit is gebleken dat er een coalitie nodig is met een inhoudelijk programma dat brede steun heeft. Het advies van de informateur en co-informateur was om een coalitie te vormen tussen VVD, GroenLinks, ChristenUnie-SGP, PvdA en CDA. Volgens Hermans-Vloedbeld en Vollebregt deed hun advies het meeste recht aan de verkiezingsuitslagen, binnen de overgebleven alternatieven. Forum voor Democratie werd hiermee buitenspel gezet.

Begin juli begonnen de vijf partijen met de onderhandelingen. Informateur Jon Hermans-Vloedbeld werd hiervoor ook benoemd tot formateur. De partijen gaven eerder aan te verwachten het coalitieakkoord en nieuwe college van Gedeputeerde Staten na de zomervakantie te kunnen presenteren. Het akkoord en de kandidaat-gedeputeerden worden precies vijf maanden na de verkiezingen gepresenteerd.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook
Advertentie
DELEN