Shell Pernis kort stakers op salaris. Sinds maandag 8 april wordt er gestaakt bij de raffinaderij, als stakingsactie wordt geprobeerd om de productie te halveren. Shell en de vakbonden zijn het tot nu toe niet eens geworden over een nieuwe cao.

Op vrijdag 5 april was er ook al een actie, toen ging het om een korte werkonderbreking. Maandag 8 april is de volgende actie van start gegaan. Volgens de vakbonden zijn de meeste stakers wel aanwezig, maar werken langzamer waardoor de productie afgebouwd wordt. Ook in Moerdijk wordt actie gevoerd, hier wordt een grote onderhoudsstop gefrustreerd.

Shell heeft aangekondigd het salaris van stakers te korten, het gaat om 40 procent van het bruto dagloon. Een werkgever is niet verplicht om salaris door te betaling tijdens stakingen. Shell heeft besloten om stakers gedeeltelijk te korten. De vakbonden schieten de stakers financieel te hulp.

FNV Procesindustrie eist 5 procent loonsverhoging voor 2019, hogere vergoedingen voor oproepdiensten, minder opkomstdagen en meer ADV-dagen als compensatie voor de overdrachttijd tussen diensten. Maar ook maakt de herinvoering van een werkgeversbijdrage van de ziektekosten deel uit van de voorstellen van de vakbond. De cao voor Shell geldt voor de medewerkers van de raffinaderijen in Pernis en Moerdijk. De huidige cao is op 1 maart afgelopen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook
Advertentie
DELEN