Foto: Politie

De politie gebruikt sinds dinsdag 1 oktober zogeheten slimme camera´s om afleiding in het verkeer tegen te gaan. Automobilisten die bellen of appen achter het stuur kunnen hiermee bekeurd worden op kenteken. De bedoeling is om de verkeersveiligheid te vergroten.

Door kunstmatige intelligentie heeft de camera geleerd te herkennen als een bestuurder tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat in de hand houdt. Dat kan een telefoon zijn, maar ook bijvoorbeeld een tablet of een navigatiesysteem. De camera maakt een foto van de overtreder en het kenteken van het voertuig. Een politieagent beoordeelt of de camera een juiste constatering heeft gedaan. Als dit het geval is, gaat er een melding naar het Centraal Justitieel Incasso Bureau en krijgt de kentekenhouder de bekeuring automatisch thuis. De bekeuring bedraagt 240 euro. Heeft deze persoon niet zelf gereden, maar heeft iemand anders de overtreding gemaakt, dan moet hij of zij aangeven wie er achter het stuur heeft gezeten. De camera´s worden in eerste instantie gebruikt door politiemedewerkers van de Landelijke Eenheid en de Eenheid Midden-Nederland.

De overheid probeert via de MONO-campagne bestuurders te wijzen op het gevaar van afleiding in het verkeer. In 2018 werden ruim 80.000 boetes opgelegd voor handheld bellen, in 2017 ging het om 74.561 bekeuringen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook
DELEN