Havenbedrijf Rotterdam en Stichting Multimodaal Coördinatie en Adviescentrum Brabant (MCA Brabant) hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om meer containervervoer tussen Rotterdam en Noord-Brabant via binnenvaart te realiseren.

In 2018 werden er in de Rotterdamse haven ruim 8,6 miljoen containers overgeslagen. Noord-Brabant is met ruim 1 miljoen containers één van de belangrijkste achterland regio’s van Rotterdam maar kent een relatief hoog aandeel wegvervoer en daarmee een steeds toenemende druk op het wegennet.

Een van de initiatieven die de partners in 2019 zullen implementeren is het verder opschalen van digitale informatie uitwisseling tussen de haven van Rotterdam en Brabantse binnenvaart terminals. Door tijdig de juiste informatie over bijvoorbeeld aankomsten van (zee)schepen en containers met elkaar te delen, kan er aan beide zijden efficiënter gepland worden en ontstaan minder vertragingen in het vervoer per binnenvaart. Ook zullen de partijen onderzoeken hoe het vervoer tussen Brabant en Rotterdam versneld verduurzaamd kan worden, bijvoorbeeld door het gebruik van containerbatterijen voor aandrijving van binnenvaartschepen.

De samenwerkingsovereenkomst borduurt voort op eerdere initiatieven van Havenbedrijf Rotterdam om meer containervracht te bundelen en via een vast vaarschema te vervoeren via punt-punt verbindingen. Zo zag in 2018 de West-Brabant Corridor het levenslicht. Deze verbinding tussen de deepsea containerterminals op de Maasvlakte en de Brabantse binnenvaartterminals in Moerdijk, Oosterhout en Tilburg heeft al gezorgd voor 20 procent meer vracht via binnenvaart en 35 procent kortere havenverblijftijd van de binnenvaartschepen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook
Advertentie
DELEN