Het besturingssysteem van de Maeslantkering is nog jarenlang niet voldoende betrouwbaar. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief laten weten aan de Tweede Kamer. In 2014 bleek na renovatie van het oorspronkelijke ICT besturingssysteem dat de betrouwbaarheid niet voldoende was aan te tonen.

Rijkswaterstaat nam maatregelen om de betrouwbaarheid van de Maeslantkering te kunnen garanderen. In 2016 is gestart met het herontwerp van de besturingssoftware, het project liep echter vertraging op. Volgens de minister is het streven om uiterlijk voor het stormseizoen van 2021/2022 weer te beschikken over een besturingssysteem waarvan de betrouwbaarheid aantoonbaar is. “Dit moet er toe leiden dat de Maeslantkering zelf weer aantoonbaar voldoet aan de normering uit de Waterwet (met een faalkans die voldoet aan de wettelijke eis). Het nieuwe systeem kan tot tenminste 2030 dienst doen.”, zo schrijft de minister.

Tijdens de werkzaamheden blijft het betrouwbaar functioneren van de Maeslantkering gewaarborgd, zo benadrukt de minister. De waterkering kan ook altijd handmatig worden gesloten, dit is in 2016 nog tijdens een geplande sluiting getest.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook
Advertentie
DELEN