Arjan van Gils is donderdag 7 maart geïnstalleerd als wethouder van de gemeente Rotterdam. Hij volgt Adriaan Visser op die begin februari 2019 aftrad.

Van Gils (63) was voorgedragen door zijn partij, D66. Chantal Zeegers, fractievoorzitter van die partij, noemde Van Gils eerder deze week een ‘heel goede kandidaat’ voor het wethouderschap. Iemand met veel kennis van en ervaring binnen grote gemeentelijke organisaties. Ze roemde ook zijn resultaatgerichtheid en zijn bereidheid tot samenwerking.

De nieuwe wethouder was van 2005 tot 2012 gemeentesecretaris/algemeen directeur van de gemeente Rotterdam. Een van zijn grootste college-opdrachten in die periode was het ‘concern- en gebiedsgericht werken’. Dit leidde tot een grote reorganisatie van diensten en deelgemeenten naar één (samenhangend) concern. Het verbeteren van de dienstverlening van de gemeente was een van zijn andere prioriteiten.

Voordat Van Gils in Rotterdam begon was hij hoogste ambtenaar van de gemeente Enschede. Van 1998 tot 2005. In die periode maakte hij de vuurwerkramp mee in de wijk Roombeek. Na zijn jaren als gemeentesecretaris in Rotterdam vervulde hij dezelfde functie in Amsterdam: van 2012 tot 2018. Vanaf september 2018 werkte hij als interim-manager voor de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Aan het begin van zijn loopbaan was Van Gils onder andere politie-officier in Amsterdam en commissaris van politie in Rotterdam-Rijnmond.

24 van de 40 aanwezige raadsleden stemden vanochtend voor de aanstelling van Van Gils. 16 raadsleden stemden tegen. Met de aanstelling van Van Gils is het college weer op de sterkte waarmee het medio vorig jaar aan zijn klus begon, namelijk met tien wethouders.

Het is nog niet bekend of Van Gils precies dezelfde portefeuille krijgt als Adriaan Visser. Zijn portfolio bestond uit Financiën, Haven, Organisatie en Grote projecten. Het college van B en W neemt daar op korte termijn een besluit over. Visser stapte vorige maand op als wethouder naar aanleiding van de manier waarop hij bestuurlijk is omgegaan met het project Schiekadeblok.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook
Advertentie
DELEN