Alleenstaande starters die modaal verdienen (36.000 euro) moeten voor een Zuid-Hollandse woning van 60m2 gemiddeld 32.745 euro sparen. Voor een woning van 80m2 moet deze groep nog iets langer doorsparen. Hiervoor is gemiddeld namelijk 94.228 euro nodig. Landelijk is er gemiddeld 24.496 euro nodig voor een woning van 60m2.

Dit blijkt uit de Eigen Geld kaart van Independer die per gemeente toont hoeveel eigen geld een starter gemiddeld moet meenemen om een goede kans te maken op een woning. In de gemeente Rotterdam gaat het bij een modaal inkomen om 33.952 euro spaargeld voor een woning van 60 m2.

Sinds 1 januari 2018 financieren hypotheekverstrekkers maximaal 100 procent van de waarde van een koophuis. Extra kosten, zoals notariskosten, overdrachtsbelasting en taxatie; moet je als koper dus zelf betalen met eigen geld. Wil je als koper een duurder huis dan de maximale hypotheeklening die verkregen kan worden, dan moet er vanzelfsprekend meer eigen geld ingebracht worden.

De hoeveelheid eigen geld die ingebracht moet worden om een huis te kopen hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste zijn het inkomen het aantal vierkante meters van de woning en de aankoopprijs van het huis. Ook de regio speelt een rol: in Zuid-Holland is het bedrag dat zelf ingelegd moet worden het hoogst binnen de gemeente Wassenaar, terwijl kopers in Nissewaard gemiddeld het minst moeten bijleggen.

Voor de berekening is uitgegaan van een annuïteitenhypotheek 10 jaar vast. Het exacte bedrag is uiteraard afhankelijk van persoonlijke situaties, specifieke wensen en de actuele rentestand.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook
DELEN